Как да изберем подарък за бизнес партньор + 10 идеи?

Изборът на подарък за бизнес партньор може да е изключително стресиращо преживяване. Той е труден и скрепен с редица условности и ограничения. Те са дотолкова много и специфични, че много често на избиращия направо му идва да зареже идеята изобщо да подаря каквото и да е било от страх, че ще сгреши и ще направи неправилно, а дори и лошо впечатление.

Именно тази тънка линия на бариера между бизнес партньорите създават известни притеснения у тях, ако ще си правят подаръци. Едновременно с това поднасянето им е важно. Когато поводът го налага, подаръкът е наложителен. Той изразява отношение. От друга страна, точно отношението трябва да е водещо за вас при избор на бизнес подарък. Специалистите съветват, че отношението в никакъв случай не трябва да е прекалено лично, но да бъде налице. То трябва да кореспондира с ценности като лоялност, сдържаност, уважение, отговорност и прецизност.

Кой налага всички тези условности? Бизнес етиката, разбира се! Тя само звучи като непотребна наука, а всъщност представлява изключително важна философия за поддържане на стабилни, надеждни и нормални бизнес отношения. В тази глава от бизнес етиката, между другото, се отделя много специално внимание на подаръците. Neostyle дават няколко ценни съвети, с които ще ви запознаем още сега.

Основни принципи в избор на подарък за бизнес партньор

Започнете с основните принципи и гледайте да ги спазите, а след това ги „приложете“ към конкретния повод, типа човек, на който ще правите подаръка. Тук идва и трудната задача, разбира се. За разлика от подаръка за приятел, когото познавате добре и с когото дори можете да се пошегувате в своята изненада, бизнес партньорът за вас съвсем не е прочетена, а в много случаи дори и не е отворена книга. Ето защо трябва да сте особено внимателни, когато избирате подарък за него. Колкото и нелогично и пресилено да ви прозвучи, от него дори може да зависи ходът на вашия бизнес. За да не завие в грешната посока, запознайте се с основните принципи в избора на подарък за бизнес партньор по-долу:

 • Подаръкът наистина не трябва да е прекалено личен, но същевременно не трябва и да е в стил „отбиване на номера“. Тук се ходи по много тънък лед, за да намерите границата, но направите ли го, ще направите удар в десетката.
 • Старайте се да покажете отношение с подаръка, но не прекалено явно, а елегантно и с финес. Може да звучи снобски, но тази мисия най-лесно се постига с луксозни корпоративни подаръци.
 • Подаръкът задължително трябва да има послание. То може да е изписано на самия предмет, но може и да е под формата на кратичка. В никакъв случай не подарявайте готова картичка с готов надпис. Напишете нещо от себе си – с красив и четлив почерк.
 • Избягвайте шегите и забавните моменти в подаръка за вашия бизнес партньор. Никога нямате гаранция как ще реагира на цялото послание, та макар и то да е интересно и различно.
 • С класика ще сгрешите трудно. Избирайте неща, които са изискани и обичайни, прилични и елегантни вместо твърде крещящи, оригинални или прекалено нестандартни като стил и визия.
 • Избягвайте подаръци на тема религия, политика, етнос и други подобни отличителни знаци (дори да знаете пристрастията на своя бизнес партньор!). Те са неуместни дори за бегъл коментар в разговорите между общите ви срещи.
 • В случай че имате възможността, направете различни подаръци на вашите партньори. Така ще покажете, че сте положили индивидуални усилия за всеки един от тях. Подобен подход е препоръчителен обаче само и единствено, ако сте наясно с техните предпочитания. Нещо повече – бъдете сигурни в успеха на всеки един от подаръците и нека те да са на една и съща цена, защото е много вероятно някои партньор да „завиди“ на друг и да се създаде доста неприятна конфликтна ситуация.
 • Когато вашият партньор е чуждестранен, предварително се запознайте с практиките и обичаите в правенето на подаръци или относно конкретния празник в дадената държава. С това ще покажете вашата всеотдайност и ще засвидетелствате заслуженото внимание и старание.
 • Цената е ключов елемент в избора на подарък за бизнес партньор. Правилото „жестът е важен“ или мотото „важното е да е от сърце“ са чудесно приложими при приготвяне на изненада за близък, роднина или приятел. Не така стоят нещата с бизнес партньора. Ако подарите прекалено скъп подарък, можете да събудите завист или съмнение за вашето скорошно забогатяване. Прекалено евтиният подарък пък създава доста неприятно усещане и дори разочарование.

10 Страхотни идеи за подарък за бизнес партньор

Както виждате, изборът на бизнес подарък не е лесна задача. А когато е намесен собственият ни партньор, нещата сякаш още повече се усложняват. Затова и за затрудняващите се сред вас имаме готови 10 предложения. Най-малкото повечето от тях са класически и се прилагат в различни бизнес сфери, но могат и да ви вдъхновят за нещо по-различно и интересно:

 1. Бизнес органайзер. На пазара ще намерите богат асортимент от предложения за целта. Добре е органайзерът да е с кожена подвързия, по възможност естествена кожа.
 2. Луксозен бележник. Съобразете се със същите изисквания като тези от по-горе, но и помислете за това дали бележникът ще се побере в чантата или куфара, с който сте виждали бизнес партньора си.
 3. Интересни офис комплекти. Тук става дума за интересни съчетания между портмонета, писалки, бележници и други компоненти от офис бюрото на деловите хора.
 4. Изискана, химикалка, писалка или ролер. Изберете по ваш вкус, но имайте на предвид, че писалката и ролерът не са подходящи за подписване на документи.
 5. Статуетка със символика. Бъдете предпазливи и заложете на нещо неутрално, защо не на животно или символ на успех, кариера или просто на вашата професия – например, Темида за адвокати.
 6. Визитник. Това е чудесен подарък за партньорът, който комуникира с много хора и работата му е свързана с разнообразни и многочислени отношения в бизнес среда.
 7. Декорация за офиса. Ако сте влизали в офиса на своя партньор, помислете какво му липсва и най-вече какво ще седи добре в обстановката.
 8. За ценители на алкохола. Подберете луксозен сет за ракия, уиски или вино, но не забравяйте и бутилка към него.
 9. Ключодържател. Той може да е на любима марка кола, отбор или просто луксозна изработка на популярен дизайнер.
 10. Часовник, но в никакъв случай не и ръчен. Става дума за стенен часовник, който отново да е избран в духа на офис пространството. Целта е да не излизате от бизнес отношенията с вашия партньор и да не навлизате в личното пространство.

Успех и не забравяйте – важно е отношението, но то трябва да е сдържано, когато правим бизнес подаръци! Още идеи за подаръци може да разгледате на https://neostyle.bg/podaratsi-za-muzh