Мото екипировка в Пловдив

През изминалата 2020 г.. имахме доста ограничения, не можехме да излезем да се срещаме с приятели, да се забавляваме по начина, по които сме свикнали.

За това, доста хора избраха моторите и се насочиха към този екстремен и вълнуващ спорт.

С мотора може да се откъснеш от всичко и всички. Да отидеш сам в гората, по върховете и калните пътища или просто да направиш една обиколка на областта.

Както всяко нещо, така и карането на мотор си има своите предизвикателства и крие рискове. За това, трябва да си осигурите качествена екипировка, която да съответсва на стила на карането и мотора ви.

Най-общо може да обособим 3 вида екипировка:

  1. Мото екипировка за спортен мотор;
  2. Мото екипировка за кросов мотор;
  3. Мото екипировка за туристически мотор.

Всяка една от тях има своите отличителни черти и специфики, които ще засегнем накратко.

Какво включва екипировката?

Обикновено екипировката, включва яке, ботуши, ръкавици каска и панталони. Като материя за изработване на мото екипировката се използва кожа, текстил или комбинация от двете. 

Кожата е известна с това, че е доста здрава и защитава добре при евентуален инцидент. Но пък при нея, ако мотора не е в движение, проблем е охлаждането.

При екипировката от текстил се използват специални материи, които са доста здрави, могат да се охлажда добре и разполагат с множество джобове.

Мото Якета

  • Якета за спортен (пистов) мотор трябва да бъдат с протектори на раменете, лактите и гърба (гърбица). С по-къса дължина и по-ниска яка. Някой модели разполагат с вътрешна подплата, която се сваля, когато е необходимо.
  • Якетата за туристически мотор са по-дълги с протектори на раменете и лактите, имат множество джобове, както и вътрешни непромокаеми джобове. Обикновено разпогат с вътрешната подплата, която може да се сваля, когато е необходимо. 

Каски за мотор 

  • Каски за пистов мотор трябва да са с аеродинамична форма, без излишни елементи, със заден спойлер (опционално) и добра вентилация, обикновено разполагат с втори визьор тип слънчеви очила. Изработват се от най-различни материали като поликарбонат, карбон и др, трябва да отговарят на стандарт ECE 22.05, от много скоро и на новия ЕСЕ 22.06. Разполагат със сваляща се 

миеща се вътрешна облицовка Стандартно мото каските се продават с прозрачен визьор, а за някой по-маниашки модели с подходящ цветен визьор. Но, може да избирате, като допълнителен визьор прозрачен, тъмен – черен, огледален, сребърен, златен и др. По-леки са сравнение с каските за туристически мотор

  • Каски за туристически мотор се изработват от същите материали, като каските за пистов мотор, също така разполагат със сваляща се и миеща се вътрешна облицовка, добра вентилационна система, също така имат допълнителен слънчев визьор и избор на визьори с различни цветове. Но основната разлика при тях, е че се отварят.. Брадичката се освобождава и се вдига над главата. По-качествените модели предлагат и система за застопоряване в отворено положение, така че докато карате каската да бъде отворена. По-тежки са сравнение с каските за пистов мотор поради наличието на механизма за отваряне на брадичката.
  • Каски за кросов мотор са с различна форма (издължена брадичка), не разполагат с визьор. Те, също, като свойте братя, каските за пистов и туристически мотор се изработват от поликарбонати, карбони и различни видове смоли и сплави, но са без визьор и с издължена брадичка. При тях подплата също се сваля и пере. Теглото им е е идентично с това на каските за

Мото ботуши 

Ботушите са и изключително важна и необходима част от екипировката, те предпазват от изгаряне, удари и нараняване. Осигуряват стабилност, което дава сигурен контрол на моториста върху машината.

  • Ботушите за пистов мотор са ниски, твърди и разполагат със слайдери и протектори. Обикновено тези слайдери могат да се подменят, протекторите пазят глезена, петата и пръстите. Изработени са от леки и здрави материали. А подметката е гумена Трудно се ходи нормално и продължително с този вид ботуши.

Ботуши за туристически мотор могат да бъдат ниски и високи зависи от предпочитанията, по меки са от моделите за спортни мотори, разполагат с протектори отново в областта на глезена, петата и пръстите. Може да правите и леки разходки с тях, когато не сте на мотора. Осигуряват максимален комфорт при дълги пътувания и пазят от намокряне при джъд. За допълнителна стабилност някой модели разполагат и с ток. 

Ботушите за мотокрос са високи и твърди, разполагат със изключително добра система за затваряне, а също така и протекторите на глезени, пръсти пищяли. Изработени от дебела кожа и изключително здрава пластмаса, а благодарение на метална вложа при някой модели са и още по твърди И тук за допълнителна стабилност на краката е добавен нисък ток.

Това са основните три елемента при всяка мото екипировка на които трябва да отделите повече внимание и време.

Магазини в Пловдив, от които може да купите екипировка.

MotoMall – Може да откриете марки като Alpinestars, HJC, Icon, Dainese, Thor и др.

Мото Gp – продажба на мотори, но също така, продава и екипировка на марките Caberg, TCX, Adrenalin и др.

Тодор Тодоров – продажба на екипировка нова и втора употреба.

Докато проучвахме от къде и как може да се закупи екипировка в Пловдив ни направи впечатление и един online магазин в който може да откриете буквално всичко на куп. 

За това ще си позволим да оставим два линка към магазина, за да разгледате какво предлага, https://carmall.bg/blog/carmall-gradove/magazin-za-moto-ekipirovka-plovdiv

Специално обърнете внимание на секцията с каски повече от 1000 модела каски за мотор на едно място https://carmall.bg/moto-kaski