Най-популярните прежди в Пловдив

Пловдив е вторият по големина град в България и единственият с население над 250 000 души. Той е столица на Пловдивска област и е разположен на южния бряг на река Марица в Тракийската низина.

Пловдив има богато културно наследство и често е наричан най-старият европейски град. Обитаван още от 6-то хилядолетие пр.н.е., Пловдив е известен като Евмолпия (Εὐμολπιάς) на гръцки, Родинополис на латински и Тримонциум (Τρίμοντιον) по римско време. През 1879 г. той става първият град в Европа, който е изцяло електрически осветен.

В Пловдив се намират много исторически паметници от всички епохи, като театър от римско време; археологически обекти от древна Тракия; църкви и джамии от различни периоди; османска баня; галерия за модерно изкуство с творби на български художници и чуждестранни майстори; архитектурни паметници като „Бялата кула“; крепост от V век; множество музеи, включително музей на открито с 300 статуи на български писатели и поети.

Най-популярните прежди в града под тепетата

Град Пловдив е добре известен със своята текстилна промишленост. Най-известната марка е „Kazanluk“. Тази компания произвежда голямо разнообразие от продукти, включително прежди и конци. Те се произвеждат основно в следните видове:

  • Смеси от памук и вълна – този вид прежди се произвеждат от памучни и вълнени влакна. Тя е много мека, топла, но не много издръжлива. Този вид материал се използва за изработване на дрехи за бебета, както и за възрастни.
  • Миксове от акрилна вълна – тези миксове се състоят от акрилни влакна (пластмаса) и вълнени влакна (естествени). Този вид материал има отлична издръжливост и отлична еластичност. Използва се за изработване на дрехи, които са устойчиви на протриване или разкъсване от остри предмети, като например нокти или тръни. Използва се също така за изработване на шапки, ръкавици, шалове и други аксесоари както за възрастни, така и за деца.
  • Ленени прежди – са чудесен избор за летни проекти за плетене и плетене на една кука. Те са леки, ефирни и се драпират чудесно. Ленът също така е лесен за поддържане – може да се пере в пералня, но трябва да се суши на равна повърхност, защото в противен случай се свива.
  • Копринената прежда – е силно и лъскаво влакно, получено от пашкулите на копринените буби. Коприната се произвежда от няколко насекоми, но обикновено за производство на коприна с търговска цел се използва само коприната на черничевата копринена буба Bombyx mori. Коприната се произвежда със серицин – водоразтворимо защитно покритие, което държи влакната заедно в една нишка
  • Бамбуковите прежди – се произвеждат от растение, наречено бамбук, което представлява дълга и тънка трева. Бамбукът се използва за производството на широка гама продукти, като например подови настилки, дрехи, обувки и дори хартия. Бамбуковите прежди се използват и за направата на тъкани. Макар че бамбуковите прежди се предлагат в различни текстури и грамажи, всички те имат една обща черта – те са екологични.

Повече за видовете прежди може да разгледате на Pleta.bg