Тревога за хлебарки след по-ранно пръскане срещу комари в Пловдив

Традиционно, у нас срещу вредители като комари и кърлежи се организират пръскания по публичните открити зони в края на месец април и през целия май. По-топлото време обаче, което ни зарадва още през месец февруари, подтикна месните власти да издърпат с по-предна дата първите за годината пръскания срещу комари, респективно през първата и последната седмица на месец март.

Но необичайното време и постоянните промени в климата породиха допълнителен проблем, свързан с нашествието на вредители. Този път на закрити места. Масово хората се оплакват от хлебарки в апартаменти, ресторанти и хотели в Пловдив. Сигналите за увеличаването на заразопреносителите започнаха от края на месец февруари, а след обилните валежи през последните две седмици, оплаквания зачестяват още повече.

Кога да пръскаме срещу хлебарки?

Естествено, най-логичният отговор на този въпрос е: веднага, след като установите наличието им у дома. Знаете, че тези гадини снасят множество яйца в рамките на няколко денонощия и скоростта им на размножаване е поразителна. Редица домакинства съобразиха по-ранните мерки срещу вредителите на открито – кърлежи и комари – с ежегодното и ползване на услугите от типа на тези в https://vrediteli.bg/hlebarki. За щастие, дори в извънредно положение фирмите за борба срещу вредители и гризачи продължават да работят. Въпреки че много потребители изразяват повишено безпокойство за влизане на чужди хора по домовете им, те са категорични, че рискът е оправдан. Нека не забравяме, че хлебарките са едни от най-устойчивите и отблъскващи преносители на редица болести.

Пренасят ли хлебарките и комарите новия коронавирус?

До този момент, от СЗО са заявили, че няма налична доказана информация за това, че комарите могат да са преносители на коронавирус. Това, разбира се, не трябва да звучи като успокоение за фирмите, наети да пръскат срещу комари, защото последните са потенциален източник на редица други видове зарази. И дори да няма научни доказателства и изследвания дали хлебарките могат да пренасят Covid-19, достатъчен е списакът от над 30 бактериални и инфекциозни болести. Съветът на специалистите е домакинствата да подхождат отговорно и навременно да вземат мерки срещу домашните вредители. Най-ефикасните методи срещу тях си остават професионалните препарати и методи за справяне с нашествениците. Доказано е, че дори някои народни методи и средства срещу комари и хлебарки да дават резултат, той е ограничен и винаги временен.