10-те най-известни спортисти от Пловдив

Освен един от най-прекрасните градове за живеене, Европейска столица на културата и много предпочитано място за екскурзия и почивка, е и мястото, което ражда много известни спортисти. Спортът винаги е бил важна част от културата на една страна и я презентира из цял свят. Нашата България може да се гордее с много известни успели спортисти, като днес ще отдадем значение на тези, които са родени в гр. Пловдив.

Христо Стоичков

Първите си стъпки във футбола този велик българин прави в местния отбор Марица(Пловдив). По-късно той е привлечен в отбора на ЦСКА, където придобива голямата си популярност. Участва в Световното първенство по футбол през 1994г., на което е обявен за голмайстор с отбелязани цели 6 попадения. По-късно търпи няколко трансфера – в ФК Барселона, Парма, Ал Насър, Кашива Рейсол и Чикаго Файър. Освен футболна кариера, той успява да реализира и успешна треньорска такава и е известен с голямото си сърце и благотворителните кампании, в които участва.

Йордан Йовчев

Най-известния български гимнастик, участвал в 6 поредни Олимпийски игри, като този факт го прави първият по рода си такъв български гимнастик. Печели 4 олимпийски медала, а заедно  това и сърцата на българите. Кариерата му започва в родния му град от клуба Спртак-Пловдив.

Асен Златев

Състезател по вдигане на тежести – започва карерата си в СК „Марица”, като в последствие става шампион в Олимпийските игри в Москва, като зад гърба си има и златни и сребърни медали от европейски първенства.

Христо Проданов

Няма човек, който да не знае това име – известен алпинист и инженер. Първият българин изкачил връх Еверест и загинал при спускането му.

Мария Вергова

В спорта тя се изявява в хвърлянето на диск, печели сребърни медали от Олимпиадата в Монреал.

Николай Бухалов

Известен с това, че е единствения български спортист, който печели два златни медала от едни Олимпийски игри. Може да се каже, че е най-успешния състезател в областта на гребане с кану.

Мария Петрова

Известна българска гимнастичка, прославила страната ни из целия свят и спортист, с който трябва много да се гордеем. Три пъти става световен шампион и три пъти европейски. Печели златен медал на лента и обръч през 1993г.

Петър Лесов

Един от най-добрите български боксьори, които на по-късен етап изграждат и отлична треньорска кариера. Освен олимпийски е и европейски шампион за страната. Едно от най-забележителните неща при него е, че успява да стигне върха, когато е едва на 19г.  Започва да тренира бокс към спортната школа по бокс към ДФС „Локомотив”.

Пенка Стоянова

Само на 17 години влиза в националния отбор по баскетбол за жени. Там тя става медалистка в Олимпийските игри в Москва, Монреал и Канда.  Става капитан на сборния отбор на Европа, като участва в него цели 3 пъти. Влизайки в националния отбор толкова рано, тя записва 580 мача в него. Това, което трябва да се запомни за нея е, че е първата българка, която играе професионален баскетбол извън пределите на страната ни.

Ваня Гешева

Състезателка за България в категория кану-каяк. Първия си бронзов медал на Световно първенство печели, когато е само на 17 години и тренира гребане при Надежда Василева. По-късно успява да вземе и сребърен медал. Има отличия както за двуместен така и едноместен каяк. Първият и последен български спортист, който в рамките на една олимпиада успява да спечели златен, сребърен и бронзов медал.

Източник: Lotus Sport