13 идеи къде да отидем за един ден около Пловдив с дете

Уикендът е време за бягство – от големия град, от шума, от задълженията. Уикендът е време за почивка – на мислите, на тялото и на духа. Време, в което да се отдадем на себе си и на семейството си, да презаредим, за да се гмурнем с пълна сила обратно в живота. Питате се къде да заведете семейството си през почивните дни и не можете да решите. Тук ще ви дадем няколко съвета и примерни дестинации, които е намират недалеч от Пловдив.

Това са места, които съчетават природа и история. Нашата малка България е изпълнена с исторически места, носещи духа на отминалото време и интересни истории, които децата Ви ще пожелаят да чуят. Съветваме Ви да се запасите с много от тях, за да може разходка да бъде не само приятна, но и полезна.

Исторически места около Пловдив

Асенова крепост

Асеновата крепост

Намира се на около час път от града и е една от най-посещаваните дестинации не само в района на Пловдив, а и в България като цяло. Ако се върнем назад във времето, ще разберем, че тя е съществувала още по времето на траките. По-късно е била разрушена и изградена отново по време на Второто българско царство. Поради стратегическото и високо място, на което се намира е била важен охранителен пункт. Църквата „Света Богородица Петричка”, която се намира тук е уникална по рода си и си заслужава да се види.

Хисаря

град Хисаря до Пловдив

Времето за път от Пловдив до Хисаря отново е около час. Ако имате желание да направите разходка с преспиване през уикенда, това е чудесно място. Градът е известен още със СПА процедурите, които предлага и е сред топ дестинациите. Въпреки, че е малък, забележителностите, които могат да се видят са много, една от най-впечатляващите е портата на града, други такива са паркът Маймун дере и Римската гробница. Най-същественото е духът, който се носи, автентичен и събуждащ миналото пред очите ни.

Старосел

Гробницата в Старосел

тук отново може да се говори за съчетаване на релакс и нови исторически знания. Туристите често избират това място, защото СПА комплексът, който се намира там е на много високо ниво. Още по-привлекателно е, че в близост има и тракийски гробници, които си заслужава да се видят.

Панагюрище

Панагюрище

едно от любимите места за разходка на семействата. То е лишено от модернизъм и блясък, изцяло е запазило духа на онова време, който е така ценен и търсен днес. Градът, който свързваме със Тракийското златно съкровище и Априлското въстание, там където се намира домът на толкова български революционери, превърнали се в музеи.

Карлово

на около 60км. От Пловдив. Това, за което всеки от нас се сеща е родният дом на Васил Левски. Ако искате да обогатите културата на децата си, това е един добър избор. Градът е хубав и заради природата, сред която се намира, високо над него се открива прекрасна гледка от птичи поглед.

Карлово

Места сред природата около Пловдив

Водопадът Райското пръскало

Пътят минава през Калофер, а за да достигнем до него, ни отнема поне 4 часа ходене пеш. Пътеката е добре маркирана и удобна за ходене. Райското пръскало е най-високият водопад не само в страната, но и на Балканите. Туристите споделят, че е магично място, носещо една особена енергия – райска.

Белинташ

Скален феномен, който се намира сред красивите Родопи. През години се е спорило много какво точно представлява Белинташ и са се чували всякакви истории, отразяващи мистика и фантастични елементи. Едно е доказано, че там е имало тракийско присъствие и че гледката, която се открива е феноменална. Белинташ – Кръстова гора – Караджов камък образуват нещо, наречено свещен триъгълник.

Чудните мостове

Историята на Чудните мостове е впечатляваща. Преди години те са били една голяма пещера, която бива разрушена от земетресение. Отломките са отнесени от реката и това, което остава е едно красиво скално образование, приличащо на приказни мостове.

Язовир Въча

Чуден и живописен, в който се извива приказен полуостров. На самият полуостров има вила, в която туристите остават и след това споделят, че сякаш е едно от най-спокойните места на Земята.

Язовир Батак

Любимо място за почивка на толкова много българи. Лятото намират прохлада в планината, децата могат да тичат и играят на чист въздух. Подходящо е за риболов и може да плавате с лодка. Курортът Цигов чарк се намира на това място.

Манастири и църкви около Пловдив

Кръстова гора

всички вярващи хора са чували, познават или са били на това място. То се смята за чудодейно и магическо, хората, които имат нужда да се „докоснат” до Бог или се молят за чудо отиват там и се молят в манастира.

Бачковски манастир

Манастирът, който съхранява  една митична икона с чудна история, още по-интересна, ако чуете на живо. Като малко кътче от рая, с прекрасна природа и хора, отдали се на Бога и тишината.

Червената църква

това е недействаща църква, а по-скоро безценен исторически паметник на културата. Червената църква се намира в близост до Перущица и е оставена в наследство още от римляните.

Освен всички изброени места, трябва да споменем и няколко града, които се намират в близост до Пловдив и би било прекрасно да посетите с децата си, за да можете да обогатите и географската им култура. Освен това, колкото повече места им покажете, толкова по-жадни за знания и опознаване на света ще бъдат те. Това са Пещера, Велинград, Пазарджик, Хасково, Димитровград, Карлово, Калофер и Кърджали . Всички те крият интересни истории, музеи, известни и исторически личности, които са живели в тях, китни улици, стари къщи, любопитни места. Едно от най-вълнуващите неща, когато посещаваме нови дестинации е да се запознаем с местните в населеното място. Именно те могат да ни разкажат митовете и легендите, които се носят там, с какво са известни и какво любопитно можем да научим за бита им. Това дава и нови хоризонти на децата, прави ги още по-любопитни и отворени към света, по-приятелски и дружелюбно настроени.

Най-важното от всичко е да ги научим да изваждат позитивното, интересното и красивото от всички ситуации и пътувания. Светът е едно голямо място, а опознаването му започва с опознаването на родния край. Защото най-силни криле, които устояват на вятъра, има този, който има стабилни корени.

Източник: Crazy Kids