7-те най-вълнуващи забележителности в Пловдив

Пловдив е наричан най-красивия български град, европейска столица на културата и най-добрия град за живеене. Няма спор, че е едно от най-предпочитаните места, на които човек да направи еднодневно пътуване през уикенда. Там всеки може да намери нещичко за себе си и не познаваме и един човек, който да не го харесва. Ако сте човек на културата и обичате да обикаляте из забележителности, исторически места и музеи, то тук ще откриете вашето нещо. Ако сте почитател на хубавата храна, малките кафета и малки магазинчета за ръчноизработени неща, то пак тук е най-добрата локация. Не на последно място ще споменем и нощния живот, който си заслужава да се види и опита.

„Главната”

Ако сте били в Пловдив няма как да не знаете главната улица, която е запазила спираща духа архитектура. По тази дълга пешеходна зона може да си вземете ароматно кафе и прясно изпечен кроасан, да изядете сладолед в топлите дни или да изпиете прясно изцеден фреш. Запасете се с нещо, защото тя е дълга и по нея има много магазинчета, книжарници и всякакви други местенца, които ще искате да видите.

Квартал Капана

Той се намира в сърцето на центъра на града. Попадайки в него, имаш чувството, че си някъде извън България, заобиколен от улично изкуство, красиви графити и неща, които само пълнят душата ти. Всички знаем за популярния Капана фест, който се прави през август и септември и почти цялата страна иска да мине от там. Малките заведения и барове приканват да изпиете някоя охлаждаща напитка, а сергииките с ръчноизработени неща на български брандове са нещо, което си заслужава да се види. Из квартала има разположени сцени, на които се пее и свири и това прави атмосферата страхотна за бохеми и хора, които са ценители на изкуството.

Старият град

Ако сте с преспиване много е вероятно да попаднете на някое хотелче именно тук. Почитател ли сте на българската история, се подгответе да се потопите в епохата на Възраждането. Най-популярната забележителност тук е Хисар Капия, която ще ви отведе до църквата „Св.Св. Константин и Елена” и Етнографския музей.

Тепетата

Самият стар град е разположен на три от тях – Джамбаз тепе, Небет тепе и Таксим тепе.  Ако искате да се върнете още по-назад в историята, то тук е мястото. Пловдив се смята за един от най-старите градове в Европа, което е изключително културно наследство за нас и повод да се гордеем. Смята се, че тук са живели траките и разкопките са впечатляващи. Небет тепе пък предлага спираща дъха гледка над града.

Античният театър

Любопитното тук е, че той е открит едва през 70-те години на миналия век и е един от най-добре запазените театри в световен мащаб. Към днешна дата той се използва за сцена на много концерти и може да бъде разгледан от туристи през останалото време.

„Альоша”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Намира се на второто по големина от седемте тепета- Бунарджик. Много от жителите и гостите на града обожават това място, заради гледката, която предлага. Освен целия град пред нас се простира и голяма част от тракийското поле. Място, което е едновременно романтично и предлага ведра приятелска обстановка и не на последно място – отлична локация за снимки. Там се намира Паметникът на съветската армия, още наричан Альоша и затова често мястото бива наричано Хълмът на освободителите.

Гребна база

Гребната база е също едно от най-посещаваните места в града. Тя е най-голямата такава база не само в България, но и на Балканите със своите внушителни размери – 2200м. дължина и 120 м. ширина, дълбока 3м. Мястото се използва масово за спорт, като големите алеи предлагат място за колоездене, ролери, скейтборд, тротинетки и дори пешеходни разходки. Гледката, която се открива е красива и релаксираща. Водата помага на мислите да се успокоят и на тялото да отдъхне, което е истинска ценност на територията на града.

За съжаление една статия и един уикенд не стигат, за да се изброят всички забележителности в гр. Пловдив. Ще споменем още няколко от тях за по-любопитните и интересуващите се – Римският акевдукт, „Пеещите фонтани”, Детска железница „Знаме”,Римският стадион, Малката базилика, Цар-Симеоновата градина, Магазин за прежди Pleta.bg и още много, много други.

Източник: Pleta.bg